Sporten
Welke sporten zijn er?
Sporten
Welke sporten zijn er?
Voordat je begint
Wat heb je allemaal nodig?
Voordat je begint
Wat heb je allemaal nodig?
Blessures en aandoeningen
Alles wat je moet weten
Blessures en aandoeningen
Alles wat je moet weten
Energie
Hoe krijg je genoeg energie binnen?
Energie
Hoe krijg je genoeg energie binnen?
Pimp je gymles
Wat is hip en wat niet...
Pimp je gymles
Wat is hip en wat niet...

Astma

Bij astma denk je vast aan ‘benauwde’ mensen. Wat is astma precies? Kun je met astma sporten?

Wat is astma?

Mensen met astma hebben het vaak benauwd. Als je astma hebt, zijn je luchtwegen ontstoken. Daarom zijn je luchtwegen overgevoelig voor allerlei dingen. Denk bijvoorbeeld aan sigarettenrook, huisstof of huisdieren. Door deze dingen worden je luchtwegen ‘geprikkeld’ en hier reageren ze heftig op. Je luchtwegen:

  • Zwellen op;
  • Maken veel slijm aan;
  • Worden hierdoor nauwer.

Door deze reactie van je luchtwegen word je benauwd, ga ja hoesten of ‘piepend’ ademen. Soms is dat maar een klein beetje. Maar soms is dat best ernstig. Dat is helemaal niet fijn! Astma kan op elke leeftijd op komen zetten. Je moet hier wel al gevoelig voor zijn. Als astma in de familie zit, heb jij er ook meer kans op.

Astma en Sporten?

Sporten met astma is vaak juist heel goed, maar het is niet altijd gemakkelijk. Als je sport heeft je lichaam extra zuurstof nodig en ga je sneller ademen. Als je luchtwegen te erg zijn ‘geprikkeld’ kost het veel meer moeite om die zuursof op te nemen. Door toch regelmatig te sporten leer je goed, wat je wel en niet kunt met astma. En bovendien zorgt het ervoor dat je conditie goed is of blijft.

Voorzorg bij het sporten

Als je gaat sporten moet je ervoor zorgen dat je de tijd neemt voor een goede warming-up.

Weetje

Tijdens het sporten gebruik je veel spieren tegelijk. Je spieren zijn dan hard aan het werk en hebben hiervoor extra zuurstof en brandstoffen nodig. Je longen en luchtwegen zorgen voor de extra zuurstof. De brandstof haal je uit je voeding.

Kijk ook eens op www.astmakids.nl! Op deze website vind je veel informatie over astma. Bijvoorbeeld voor je spreekbeurt!

Fabels en feiten

© 2019 Onwijsfit.nl is onderdeel van sportzorg.nl