Sporten
Welke sporten zijn er?
Sporten
Welke sporten zijn er?
Voordat je begint
Wat heb je allemaal nodig?
Voordat je begint
Wat heb je allemaal nodig?
Blessures en aandoeningen
Alles wat je moet weten
Blessures en aandoeningen
Alles wat je moet weten
Energie
Hoe krijg je genoeg energie binnen?
Energie
Hoe krijg je genoeg energie binnen?
Pimp je gymles
Wat is hip en wat niet...
Pimp je gymles
Wat is hip en wat niet...

Botbreuken

Botten in je arm of been kunnen na een harde klap of bij een vervelende val soms breken. Als dit gebeurt in je been kun je niet goed meer op je been staan en als dit gebeurt in je arm kun je je arm niet goed bewegen. Als het gebroken bot scheef staat, staat je arm of been ook vreemd of raar.

Wat te doen… op het moment?

Als je arm of been niet goed meer kunt bewegen of het ziet er vreemd uit moet je naar de Spoed Eisende Hulp (SEH) in het ziekenhuis. Daar wordt beoordeeld wat er precies aan de hand is en wat er precies gedaan moet worden. Dat hangt af van welk bot is gebroken en of dit bot moet worden rechtgezet . Dit kan vaak pas goed te zien zijn door het maken van speciale Röntgenfoto’s.

Wat gebeurt er na het ziekenhuis?

Botbreuken genezen bij kinderen altijd best heel goed. Dit heeft wel een flinke tijd nodig. Meestal enkele weken. In die tijd moet het gebroken bot goed op zijn plaats blijven liggen om netjes weer aan te groeien. Meestal lukt dat goed met een speciaal soort verband. Dit wordt vaak ‘gips’ of met een engelse naam ‘cast’ genoemd.

Wat te doen… om het te voorkomen?

Botbreuken zijn niet altijd te voorkomen. Sommige botbreuken zijn wel te voorkomen door beschermende maatregelen te nemen. Neem als voorbeeld nu het skeeleren. Als je bij een val met skeeleren je pols breekt omdat je geen polsbeschermer draagt, dan is dat een onnodige botbreuk. Omdat deze te voorkomen zou zijn geweest door juist wel een speciale polsband te dragen. Of neem nu fietsen. Als je met je handen losfietst en hierdoor ten val komt en je arm breekt is dit natuurlijk ook een onnodige botbreuk.

Weetje: Röntgenfoto

In het ziekenhuis kunnen ze door het maken van Röntgenfoto’s direct naar je botten kijken. Dit kan door de werking van Röntgenstraling. Met Röntgenstraling kun je namelijk door je huid en je spieren heenkijken alsof het glas is.

Fabels en feiten

© 2019 Onwijsfit.nl is onderdeel van sportzorg.nl