Sporten
Welke sporten zijn er?
Sporten
Welke sporten zijn er?
Voordat je begint
Wat heb je allemaal nodig?
Voordat je begint
Wat heb je allemaal nodig?
Blessures en aandoeningen
Alles wat je moet weten
Blessures en aandoeningen
Alles wat je moet weten
Energie
Hoe krijg je genoeg energie binnen?
Energie
Hoe krijg je genoeg energie binnen?
Pimp je gymles
Wat is hip en wat niet...
Pimp je gymles
Wat is hip en wat niet...

Schouder uit de kom

Je schouder is een gewricht, waar twee botten – de bovenarm en het schouderblad – ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Bij een val of verkeerde beweging kan je bovenarm kan uit de kom van het schouderblad schieten. Dit is behoorlijk heftig en behoorlijk pijnlijk. Je bovenarm is met geweld van zijn normale plaats geschoven. Dit heet – met een moeilijk woord: schouderluxatie.

Als je schouder er voor het eerst uitschiet….altijd naar het ziekenhuis!

Ga na het ongeluk gelijk naar het ziekenhuis. Een arts zet je arm weer terug op zijn plek. Één ding is zeker: als je bovenarm eruit schiet, scheurt ook je schouderkapsel. Zenuwen en bloedvaten kunnen na de val ook beschadigd zijn. Daarom checkt de arts of je arm nog wel genoeg bloed krijgt. Ook controleert hij je armzenuwen.

Als je schouder weer terug is gezet…

Nadat je schouder uit de kom is geweest en terug op zijn plaats is gezet, zullen er enkele weken nodig zijn om je schouder weer goed te laten genezen. Tijdens dat genezingsproces zal je schouder ook geleidelijk aan weer meer moeten gaan bewegen. De dokter zegt dan precies welke bewegingen je wel en niet mag doen met je schouder.

Als je schouder gemakkelijk uit de kom schiet…

Dit kan gebeuren, als je eerder jouw schouder uit de kom hebt gehad.. Dit kan doordat je schouderkapsel niet goed genezen is en je schouderspieren niet goed genoeg zijn geoefend. Het gebeurt dan als je je arm te snel of te ver naar boven en buiten draait. Dit kan zelfs tijdens het draaien in bed in slaap gebeuren. Dit is natuurlijk ook behoorlijk vervelend. Maar meestal is het niet zo pijnlijk als de eerste keer. Soms lukt het dan ook om eventueel met hulp van iemand anders de schouder weer goed in de kom te krijgen. Maar ook dan is het natuurlijk slim om ermee naar de dokter te gaan om te laten kijken of alles goed zit.

WEETJE: schouderkapsel

De schouder kan alleen uit de kom schieten als het schouderkapsel gescheurd of opgerekt is. Het schouderkapsel is de groep banden die het schouderblad en de bovenarm op de juiste plaats houden. Tegelijkertijd zorgt het schouderkapsel ervoor dat de bovenarm soepel kan bewegen.

Fabels en feiten

© 2019 Onwijsfit.nl is onderdeel van sportzorg.nl