Sporten
Welke sporten zijn er?
Sporten
Welke sporten zijn er?
Voordat je begint
Wat heb je allemaal nodig?
Voordat je begint
Wat heb je allemaal nodig?
Blessures en aandoeningen
Alles wat je moet weten
Blessures en aandoeningen
Alles wat je moet weten
Energie
Hoe krijg je genoeg energie binnen?
Energie
Hoe krijg je genoeg energie binnen?
Pimp je gymles
Wat is hip en wat niet...
Pimp je gymles
Wat is hip en wat niet...

Snijwonden

Een snijwond ontstaat als je je bezeerd aan iets scherps. Meestal komt dit voor aan je handen of vingers. Maar het kan natuurlijk overal gebeuren. Een diepe snijwond is door de hele huid aan. Soms kun je hierdoor onderhuids weefsel zien. En vaak bloed de wond behoorlijk heftig. Dat kan best eng zijn. Een oppervlakkige snijwond is wat minder erg omdat deze niet door de hele huid heen gaat.

Wat te doen als je een snijwond hebt.

  • Schoonmaken en schoonhouden van de wond. Het bloeden zorgt er in ieder geval voor dat er geen vuiligheid en viezigheid in de wond komt. Als er stromend schoon water in de buurt is mag je de wond onder koud of lauw water eventueel af spoelen. Als je een pleister of een verbandje hebt is het goed om de wond hiermee te bedekken. 
  • Stoppen van bloeden. Meestal stopt het bloeden vanzelf, zeker nadat je deze hebt bedekt met een verbandje. Soms is het nodig om wat lichte druk op de bedekte wond te geven. 
  • Het kan nodig zijn om langs de dokter of de doktersassisten te gaan. Deze kan kijken of de wond goed schoon is en of er niet meer beschadigd is onder de huid. Bij grotere en diepere snijwonden is het soms is het nodig om de wond te hechten.

Voorkomen van snijwonden: Voorbeeld schaatsen

Je bevindt je tijdens het schaatsen op glad ijs! Eén misstap en je glijdt over de baan. Dan kun je gemakkelijk je handen of vingers aan iets scherps openhalen. Bovendien zijn je schaatsen zelf al behoorlijk scherp en dit kan voor een flinke jaap zorgen. Draag daarom tijdens het schaatsen handschoenen. Dan zijn je handen tijdens een val beschermd tegen snijwonden. Tijdens trainingen en marathonwedstrijden is het vaak verplicht om handschoenen te dragen. Maar het is belangrijk om altijd handschoenen te dragen als je aan het schaatsen bent!

Fabels en feiten

© 2019 Onwijsfit.nl is onderdeel van sportzorg.nl