Sporten
Welke sporten zijn er?
Sporten
Welke sporten zijn er?
Voordat je begint
Wat heb je allemaal nodig?
Voordat je begint
Wat heb je allemaal nodig?
Blessures en aandoeningen
Alles wat je moet weten
Blessures en aandoeningen
Alles wat je moet weten
Energie
Hoe krijg je genoeg energie binnen?
Energie
Hoe krijg je genoeg energie binnen?
Pimp je gymles
Wat is hip en wat niet...
Pimp je gymles
Wat is hip en wat niet...

Spierpijn

Spierpijn krijg je in spieren die je normaal niet gebruikt. Of als je te hard, te lang of te zwaar hebt gesport. Als je ongetraind gaat wandelen, krijg je bijvoorbeeld een tijdje pijn in je beenspieren. Nog nooit gesquasht? Dat voel je na de eerste keer in je bilspieren!
Spierpijn ontstaat meestal pas nadat je gestopt ben en is de dag na het sporten het ergst.

Nuttig

Spierpijn is natuurlijk vervelend maar ook heel nuttig. De pijn is namelijk een sein van je lichaam, dat ze rust nodig hebben. Rust betekent: wel gebruiken, maar rustig aan dus. Meestal duurt spierpijn niet langer dan 1 of hooguit 2 dagen. Als de spierpijn langer duurt is er misschien iets anders aan de hand en is het zinnig om hierover navraag te doen bij je trainer of eventueel de masseur. Als je geen trainer of masseur hebt moet je altijd bij de fysiotherapeut of dokter vragen wat er aan de hand is als je klachten hebt, die je niet goed begrijpt.

Voorkomen van spierpijn

Houd je spieren zo warm mogelijk. Doe altijd goed mee aan de warming-up en cooling-down. Trek als je niet sport (als je wissel staat of na het sporten) een trainingspak aan en spring zo snel mogelijk onder de douche. Op deze manier verklein je de kans op spierpijn. Natuurlijk is het van belang dat je je spieren ook goed in conditie houdt. Doe niet zo maar ongeoefend of ongetraind mee aan sportwedstrijden. Beter is het om je hierop goed voor te bereiden.

Spierblessures

Je kunt spieren ook verrekken of scheuren. Je trapt bijvoorbeeld te hard tegen de bal, of schopt per ongeluk in het gras. De beschadiging die dan in je spier ontstaat wordt meestal een zweepslag genoemd. (zie zweepslag). Een arts kan aangeven hoeveel je mag sporten.

Fabels en feiten

© 2019 Onwijsfit.nl is onderdeel van sportzorg.nl