Sporten
Welke sporten zijn er?
Sporten
Welke sporten zijn er?
Voordat je begint
Wat heb je allemaal nodig?
Voordat je begint
Wat heb je allemaal nodig?
Blessures en aandoeningen
Alles wat je moet weten
Blessures en aandoeningen
Alles wat je moet weten
Energie
Hoe krijg je genoeg energie binnen?
Energie
Hoe krijg je genoeg energie binnen?
Pimp je gymles
Wat is hip en wat niet...
Pimp je gymles
Wat is hip en wat niet...

Snowboarden


Iedereen heeft ze weleens gezien, tussen alle skiërs op de berg zijn er stoere jongens en meiden die bovenaan de berg eerst gaan zitten, hun board vastklikken en dan naar beneden komen... zonder skistokken…. net alsof ze op een skateboard staan, maar dan op sneeuw. Zij doen aan snowboarden en dat is heel anders dan skiën. Wij leggen het hier voor je uit..

Wat heb je nodig?

- Sneeuw en bergen natuurlijk
- Een snowboard
- Speciale snowboard boots
- Bindingen
- Een beveiligingskoord
- Snowboard- of skikleding


Snowboards

Er zijn verschillende soorten snowboards. Zo heb je Freestyle, Freeride, Carving en Speed. Freeride wordt het meest gekozen, omdat je er van alles mee kunt! Zo kan je ermee springen, snel mee gaan, kunstjes doen in de halfpipe en nog veel meer. De board is kort en niet echt dun.

Als je goed kunt snowboarden kan je de Freestyle board proberen. Deze is meer voor de trucjes en voor buiten de piste. Let wel op, want buiten de piste gaan kan supergevaarlijk zijn!

Met een Carveboard kun je lekker snel gaan en mooie bochten maken, net als met de speciale Speedboards.

Als je een board koopt of huurt, is het belangrijk dat er gekeken wordt naar je lengte en hoe zwaar je bent. Je board moet natuurlijk wel goed bij je passen!

De boots

Je hebt de keuze tussen zachte- en harde boots. De eerste lijken erg op bergbeklimschoenen.
De meeste freestylers en freeriders gebruiken ze. Je kan in deze boots beter je tenen bewegen dan in de harde boots. De harde boots zijn hetzelfde als de schoenen die men gebruikt om te skiën. Met harde boots heb je meer controle over je board maar je kan er je voeten niet zo goed in bewegen.


Het beveiligingskoord

Dit is de beveiliging die ervoor zorgt dat je snowboard er niet vandoor gaat als je valt en als je boots uit de bindingen komen. Het is een sterk koord dat je aan de ene kant aan je been vastmaakt en aan de andere kant aan je binding. Wel zo handig als je valt, want dan blijft je board tenminste in de buurt en hoef je niet de hele piste naar beneden te wandelen op zoek naar je board!

Bindingen

De bindingen zijn aan de bovenkant van je snowboard bevestigd. Voor de harde boots heb je andere bindingen nodig dan voor de zachte boots. De bindingen gebruik je om je voeten te bevestigen aan de board. De meeste boards hebben een eenvoudig kliksysteem waar je heel makkelijk in kunt stappen.


Welke voet voor?

Dit kan je met een eenvoudig trucje te weten komen. Sta rechtop, je voeten naast elkaar geplaatst. Laat iemand anders je verrassen door je een klein duwtje te geven waardoor je uit evenwicht komt. Als je je rechtervoet als eerste voor zet, ben je ‘goofy’. Als je als eerste je linkervoet voorzet, dan ben je ‘regular’.De voet die je tijdens dit trucje als eerste naar voren zette, zal voortaan ook steeds je voorste voet zijn op je board. Handig hè, zo’n trucje!

Welke kleding moet ik aan?

De echte snowboarders kleden zich anders dan de andere wintersporters! Het zijn eigenlijk net stoere skaters die relaxte en wijde kleding dragen. Maar een gewoon skipak mag natuurlijk ook!

Is snowboarden gevaarlijk?

Net als andere wintersporten kan snowboarden een gevaarlijke sport zijn. De meeste ongelukken bij het snowboarden zijn door een valpartij. Gebroken polsen en andere pijntjes aan armen of schouders kunnen het gevolg zijn. Bij het freestylen komen ook vaak verwondingen aan hun hoofd voor.
Hoe kan ik ongelukken voorkomen?

Zorg dat je fit bent voordat je gaat snowboarden! Als je lekker fit bent en een goede conditie hebt, zul je veel meer plezier hebben tijdens het snowboarden. Vergeet niet dat je de hele dag buiten bent en vaak uren achter elkaar aan het sporten bent! Dan is het wel fijn als je lekker fit bent toch?

Om onwijs fit te starten, kan je een paar maanden voordat je gaat snowboarden, meedoen aan speciale SneeuwFit trainingen. Deze worden in heel Nederland gegeven. Als je hieraan wilt meedoen, kijk dan even op deze site: www.wintersport.nl.

Doe altijd een warming-up voordat je begint. Loop bijvoorbeeld een paar keer de trap of heuvel op en af en zwaai je benen en armen rustig en losjes heen en weer. Begin ook eerst met hele simpele afdalingen, bijvoorbeeld met de blauwe pistes.

Ook een cooling-down als je klaar bent is belangrijk voor je spieren! Je lichaam komt dan langzaam weer tot rust en dan heb je de volgende dag minder spierpijn! Wel zo lekker! Je kunt bijvoorbeeld een klein stukje gaan joggen en je benen en armen losjes en rustig zwaaien.

Op www.sportzorg.nl (site voor grote mensen) staan ook een heleboel oefeningen voor het snowboarden. Vraag aan je ouders of jij dit samen met hen kan oefenen!

Tot slot kan het heel erg druk zijn op de piste. Let dus goed op waar de andere wintersporters zijn zodat je niet steeds tegen ze aanbotst!


Bron: Sportzorg.nl


Fabels en feiten

© 2019 Onwijsfit.nl is onderdeel van sportzorg.nl