Sporten
Welke sporten zijn er?
Sporten
Welke sporten zijn er?
Voordat je begint
Wat heb je allemaal nodig?
Voordat je begint
Wat heb je allemaal nodig?
Blessures en aandoeningen
Alles wat je moet weten
Blessures en aandoeningen
Alles wat je moet weten
Energie
Hoe krijg je genoeg energie binnen?
Energie
Hoe krijg je genoeg energie binnen?
Pimp je gymles
Wat is hip en wat niet...
Pimp je gymles
Wat is hip en wat niet...

Zeilen

Veel mensen zijn gek op zeilen. De hele dag op het water, actief bezig zijn en altijd een bruin kleurtje. Zeilen kun je op een zeilbootje of jacht doen. Je kunt ook racen op een catamaran. Met een zeilboot kun je grote en lange tochten maken. Dit kun je doen op zee of op waterplassen.


Een zeilboot kan heel groot zijn...

Een zeilboot kan ook kleiner zijn, daar kun je in je uppie op zeilen

Wat trek je aan bij het zeilen?

Een grote zeilboot besturen is hard werken! De wind kan hard staan en soms ren je over het schip om aan de zeilen te hijsen. Je wordt vaak ook nat van het zeewater dat op je spat. Meestal heb je een warme jas en broek aan en soms draag je er nog een regenpak overheen.

Duik in de tijd


Rond de middeleeuwen werden de eerste zeilschepen gebouwd. De boten werden steeds groter en de masten steeds hoger. Mensen reisden met een zeilschip over de hele wereld. Als er geen zeilboten hadden bestaan, hadden ze vroeger nooit landen ontdekt.
De Vikingen zeilden al op hun eigen Drakenboten
In Egypte vaarden ze vroeger al op zeilboten. De masten waren van papier gemaakt. Ook de Vikingen waren gek op zeilen. Dit deden zij op Drakenboten.
Later werden ook kleinere zeilboten gemaakt. Daarmee kon je wedstrijden racen of lekker varen. Het is maar net wat je zelf leuker vindt.

Zeilen kun je in je eentje doen, maar kan ook met meerdere personen. Een van de zwaarste solo (alleen) zeilwedstrijden heet de OSTAR. De wedstrijd wordt om de vier jaar in Engeland gehouden. De eerste OSTAR was in 1960.

Feitjes

Veilig zeilen
Zeilen is niet makkelijk, maar goed te leren. Je kunt het beste naar een zeilschool gaan. Je mag niet zomaar zeilen, er zijn een paar regels: 

 • Haal ten eerste je zeildiploma’s! Dit kun je doen op zeilverenigingen. Je kunt ook op zomerkamp gaan en het daar goed leren. 
 • Je hebt zwemdiploma’s nodig. Want als zeiler moet je minstens 200 meter kunnen zwemmen. De kans zit er in dat je een keertje omslaat, dus dat de boot ‘omvalt’. Als je omslaat moet je met kleren aan kunnen zwemmen. 
 • Je moet goede zeilkleding dragen. Het liefst een droogpak. In dit pak blijf je droog en warm, ook als je in het water terecht komt. 
 • Draag altijd een zwemvest! Ook als je goed kunt zwemmen. Je weet maar nooit hoe wild het water kan worden.

  Zeildiploma

  De diploma’s die je kunt halen heten CWO diploma’s. CWO betekent Commissie Watersport Opleidingen. Zeilen is moeilijk en daarom is een diploma nodig. We willen natuurlijk geen waterpiraten op zee!

  Wedstrijden


  Er bestaan heel veel wedstrijden voor zeilers. Een zeilwedstrijd wordt Regatta genoemd. Zeilen is een Olympische Zomersport, maar er bestaan ook kleinere wedstrijden voor zeilers. In Nederland heet de populairste wedstrijd: Ronde om Texel.

  Bond

  De International Sailing Federation (ISAF) werd in 1907 opgericht.

 

Fabels en feiten

© 2019 Onwijsfit.nl is onderdeel van sportzorg.nl