Sporten
Welke sporten zijn er?
Sporten
Welke sporten zijn er?
Voordat je begint
Wat heb je allemaal nodig?
Voordat je begint
Wat heb je allemaal nodig?
Blessures en aandoeningen
Alles wat je moet weten
Blessures en aandoeningen
Alles wat je moet weten
Energie
Hoe krijg je genoeg energie binnen?
Energie
Hoe krijg je genoeg energie binnen?
Pimp je gymles
Wat is hip en wat niet...
Pimp je gymles
Wat is hip en wat niet...

Vraag en antwoord

Wielrennen: goede fiets

Wat gebeurt er als mijn fiets te groot of te klein voor mij is?

  • Je kunt klachten of blessures in je rug of knieën krijgen
  • Een te grote of te kleine fiets rijdt niet lekker

Hoelang kan ik met dezelfde fiets rondrijden?

Zolang de grootte van je fiets goed is. In de puberteit groei je enorm. Het kan zijn dat je uiteindelijk te groot wordt voor je fiets. Dan is het tijd om een nieuwe te kopen! Je kunt ook nét te klein zijn voor je fiets- zonder dat je dit goed door hebt. Je voelt het verschil pas als je op een goede fiets zit.

Hoe kan ik checken of mijn fiets goed is?

Bij de fietsenmaker of op een wielrennervereniging. Daar zien ze of je fiets groot genoeg is en vertellen ze je welke grootte bij jou past.

 

Wielrennen: gevallen

Wat moet ik doen na een valpartij?

Bij een valpartij kun je je flink bezeren. Check daarom na een val of je alles goed kunt bewegen- ook als het pijn doet. Kijk ook of je ergens bloed of schaafwonden ziet.

Wanneer weet ik of ik verder kan fietsen?

Je kunt altijd proberen om op je fiets te stappen. Lukt dit niet? Vraag dan iemand om hulp. Fiets daarom liever niet alleen en op stille plaatsen- hulp is dan ver te zoeken.

Moet er altijd een pleister op een schaafwond?

Een pleister is niet altijd nodig. Zeker niet als de schaafwond al droog is. Schaafwonden die niet diep zijn, genezen goed en snel aan de lucht. Zorg er altijd voor dat iemand je schaafwond schoonmaakt. Ga dus zo snel mogelijk naar huis of naar de dokter.

Moet ik altijd een helm dragen?

Alleen tijdens wedstrijden moet je een helm dragen. Ook als je traint is het aan te raden. Zeker als je in een hoog tempo met een groepje fietst. Door de snelheid heb je meer kans om tegen elkaar aan te vallen. Fietsen zonder helm is het veiligst als je rustig fietst. Maar het is altijd goed om een helm te dragen!

Wielrennen: Blijf Fit!

Kan ik gekeurd worden? Wat heb ik aan een sportkeuring?

Een sportkeuring betekent dat dokters controleren of je fit genoeg bent om te sporten. Maar ook als je een klacht hebt, kun je vaak doorsporten. De dokter vertelt je alles wat je moet weten. Zo’n keuring is voor jonge wielrenners vanaf 17 jaar verplicht. Maar het is heel handig om het voor die tijd te checken. Doe dit liever bij een Sport Medische Instelling (SMI). Daar kunnen ze je helemaal onderzoeken.

Wat betekent het als ik het benauwd heb?

Dat kan meerdere dingen betekenen. Ben je op de fiets veel aan het hijgen of ben je kortademig? Dan kan het zijn dat je te hard fietst. Of dat je conditie niet super goed is. Dan is er niets ergs aan de hand. Maar je kunt ook astma hebben. Of een griepje. Of een verkoudheid. Genoeg mogelijkheden! Het is daarom slim –als je je zorgen maakt- om naar de dokter te gaan.

Mag ik fietsen als ik verkouden ben of koorts heb?

Ben je verkouden? Dan mag je gewoon fietsen. Maar voel je je niet lekker? Dan is het beter dat je niet op de fiets stapt. Je lichaam heeft rust nodig- geef het je lichaam ook!
Heb je koorts? Dan is het verboden om te fietsen. Dit kan heel gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
Weet je heel zeker dat je geen koorts hebt? Rust dan alsnog een paar extra dagen uit. Daarna kun je rustig beginnen met fietsen.

Algemeen: wat betekent het als ik het benauwd heb?

Dat kan meerdere dingen betekenen. Ben je op de fiets veel aan het hijgen of ben je kortademig? Het kan zijn dat je te hard fietst. Of dat je conditie niet super goed is. Dan is er niets ergs aan de hand. Maar je kunt ook astma hebben. Of een griepje. Of een verkoudheid. Genoeg mogelijkheden! Het is daarom slim –als je je zorgen maakt- om naar de dokter te gaan.

Algemeen: mag ik sporten als ik verkouden ben of koorts heb?

Ben je verkouden? Dan mag je gewoon sporten. Maar voel je je niet lekker? Dan is het beter dat je thuis blijft. Je lichaam heeft rust nodig- geef het je lichaam ook! Heb je koorts? Dan is het verboden om te sporten. Dit kan heel gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Weet je heel zeker dat je geen koorts hebt? Rust dan alsnog een paar extra dagen uit. Daarna kun je rustig beginnen met sporten.


Fabels en feiten

© 2019 Onwijsfit.nl is onderdeel van sportzorg.nl