Sporten
Welke sporten zijn er?
Sporten
Welke sporten zijn er?
Voordat je begint
Wat heb je allemaal nodig?
Voordat je begint
Wat heb je allemaal nodig?
Blessures en aandoeningen
Alles wat je moet weten
Blessures en aandoeningen
Alles wat je moet weten
Energie
Hoe krijg je genoeg energie binnen?
Energie
Hoe krijg je genoeg energie binnen?
Pimp je gymles
Wat is hip en wat niet...
Pimp je gymles
Wat is hip en wat niet...

Fair Play

Een wedstrijd wil je winnen. Niemand houdt van verliezen! Je steekt met je team of coach de koppen bij elkaar en doet er alles aan om de tegenstander te verslaan. Nou ja, bijna alles. Een wedstrijd hoor je fair te spelen. Fair betekent letterlijk: eerlijk. Play betekent: spel.

Sporten zonder spelregels. Dat is ook niet cool. Lees hieronder waarom! Lees tips om een wedstrijd zo leuk en spannend mogelijk te houden. En om je winkansen te vergroten!

Goed om te weten!

  • Houd je aan de spelregels; zonder regels zouden er veel ongelukken gebeuren! Dan liet iedereen elkaar struikelen of werd er vals gespeeld. Dat zou niet tof zijn. Onthoud dat je sport omdat het leuk is. Winnen doe je zonder de regels te verbreken.
  • Stimuleer teamgenoten om dit ook te doen
  • Zie de tegenstander niet als je vijand; de tegenstander vindt de sport net zo leuk als jij. Probeer zo sportief mogelijk het spel te spelen. Verliezen is jammer, maar ook een goede stimulans om het de volgende keer nog beter te doen!
  • Respecteer de scheidsrechter; hij of zij maakt fouten. Dat is niet altijd even leuk! Fouten maken is menselijk. Net zoals dat jij weleens iets over het hoofd ziet, doet een scheidsrechter dat ook. Je mag best teleurgesteld in de scheids zijn, maar accepteer diens keus. Zij doen hun best!
  • Luister naar de coach; jouw coach weet dat Fair Play belangrijk is. Luister naar hun tactieken en adviezen.
  • Doe anderen geen pijn.

Belangrijk!

Als je regels de overtreedt, heb je minder kans om te winnen. Je wordt namelijk altijd gestraft met bijvoorbeeld een strafschop.

Regels zijn er niet om je te sarren. Ze zijn er om het spel spannend en ongelukvrij te maken. Stel je voor dat je iemand van de tegenpartij laat struikelen die daarna ongelukkig valt. Als hij zijn been breekt, wil je dat niet op je geweten hebben!

Winnen!

Een goede lichaamshouding is belangrijk om indruk te maken op je tegenstander. Zorg ervoor dat je een ‘onoverwinnelijke’ houding hebt. Dat is goud waard!

Wil je precies weten hoe een topsporter in zijn schoenen hoort te staan? Lees vlug de tips!

Hoe doe ik dat?

  • Sta rechtop en ontspan; zo blijft jouw lichaam sterk en straalt het kracht uit.
  • Kijk de ander recht in de ogen; (spreken is zilver, zwijgen is goud).
  • (Glim)lach en blijf glimlachen.

Fabels en feiten

© 2019 Onwijsfit.nl is onderdeel van sportzorg.nl